Najnowsze badania sugerują, że dieta obfitująca w świeże owoce i warzywa może pozytywnie wpływać nie tylko na fizyczne zdrowie naszych dzieci, ale także na ich psychikę. To szczególnie istotne w okresie dorastania, kiedy emocje mają tendencję do bycia nieco bardziej skomplikowane.
Analizując dane dotyczące niemal 9000 uczniów z 50 różnych szkół, naukowcy doszli do wniosku, że to, co dzieci jedzą na śniadanie i obiad ma istotny wpływ na ich dobrostan psychiczny. Pomocne okazały się być szczególnie diety bogate w warzywa i owoce.
Badanie przeprowadzone przez University of East Anglia wykazało, że dzieci utrzymujące zdrowsze nawyki dietetyczne, ze szczególnym naciskiem na konsumpcję owoców i warzyw, wykazują lepsze samopoczucie psychiczne. Jest to pierwsze badanie na taką skalę, które bada wpływ diety na dobrostan psychiczny dzieci w Wielkiej Brytanii. Dodatkowo zaobserwowano, że dzieci spożywające pięć lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie, miały najwyższe wyniki w zakresie samopoczucia psychicznego.
Badanie było koordynowane przez partnerów z UEA Health and Social Care Partners, we współpracy z Radą Hrabstwa Norfolk. Zaproponowali oni stworzenie strategii zdrowia publicznego i polityki szkolnej, które zagwarantują dostęp do zdrowych posiłków dla wszystkich uczniów – zarówno przed rozpoczęciem lekcji, jak i w trakcie ich trwania. Taka strategia pozwoliłaby na optymalizację samopoczucia psychicznego dzieci oraz umożliwiła pełne wykorzystanie ich potencjału.
Profesor Ailsa Welch z Norwich Medical School UEA, główny badacz odpowiedzialny za projekt, podkreśla powagę problemu złego samopoczucia psychicznego u młodych ludzi. Według niego, presja społeczna i kultura współczesna mogą wpływać na rosnącą częstość występowania problemów z dobrostanem psychicznym u dzieci i młodzieży. Coraz bardziej dostrzega się również znaczenie dobrego samopoczucia psychicznego we wczesnym etapie życia, ze względu na to, że problemy te często utrzymują się w dorosłości, prowadząc do gorszych osiągnieć w przyszłości.
Dane użyte do analizy w projekcie pochodziły od prawie 9000 dzieci z 50 szkół w Norfolk. Informacje te zostały zebrane podczas badania Norfolk Children and Young People’s Health and Wellbeing, na zlecenie Departamentu Zdrowia Publicznego Rady Hrabstwa Norfolk oraz Norfolk Safeguarding Children Board. Dzieci biorące udział w badaniu samodzielnie zgłaszały informacje na temat swojej diety i uczestniczyły w testach dotyczących ich samopoczucia psychicznego.