Home Edukacja Dietetyk – zawód coraz chętniej wybierany i pożądany

Dietetyk – zawód coraz chętniej wybierany i pożądany

- Justyna Michalak

Duże zainteresowanie zdrowym trybem życia sprawia, że osoby zajmujące się dietetyką mają ręce pełne roboty. To właśnie dlatego dietetyk nazywany jest zawodem przyszłości.

Coraz większa świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywania to nie tylko chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. W dobie przetworzonego jedzenia, coraz więcej osób ma nietolerancje pokarmowe. Dodatkowo zdrowe odżywanie wpływa na poprawę ogólnej kondycji fizycznej, dodaje energii. Czym dokładnie zajmuje się dietetyk?

Zawód przyszłości

W świetle tego, że odżywiamy się coraz gorzej, jedzenie jest coraz bardziej przetworzone, to pojawiają się nowe schorzenia układu pokarmowego, trawiennego czy krążeniowego. Wiele osób już na stałe korzysta z pomocy dietetyków. Zakres obowiązków dietetyka jest bardzo szeroki. Przede wszystkim zachęca do zmiany nawyków żywieniowych i propaguje zdrowe odżywianie. Ale także dietetyk bada produkty żywieniowe pod kątem pochodzenia czy zawartych w nim substancji odżywczych. Kolejnym obowiązkiem dietetyka jest zbudowanie odpowiedniego planu żywieniowego. Mogą to być plany rozpisywane, zarówno indywidualnie (na podstawie wielu szczegółowych badań), jak i zbiorowe. Z porad dietetyka mogą korzystać dosłownie wszyscy. Niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Dla osób zdrowych może być przygotowana profilaktyczna dieta. Dla chorych, osłabionych czy takich potrzebujących wsparcia w danej chwili, na przykład kobiet w ciąży, dietetyk przygotowuje dietę bogatą w odpowiednie minerały i witaminy. Dietetyk potrzebny jest także do układania jadłospisów w placówkach zbiorowych, takich jak sanatorium.

Studia

Wiedza, którą dysponuje dietetyk jest bardzo rozległa. Oprócz znajomości zasad zdrowego żywienia człowieka, dietetyk musi dysponować wiedzą z zakresu medycyny, biochemii, psychologii i anatomii. W związku z dużym zapotrzebowaniem coraz więcej uczelni oferuje studia z dietetyki. Są to uczelnie, zarówno państwowe, jak i prywatne. Na uczelniach wyższych są to zazwyczaj studia na kierunku „Dietetyka”. Z kolei na uczelniach medycznych są to studia o nazwie „Zdrowie publiczne” ze specjalnością z dietetyki. Stopień licencjata daje już uprawnienia do wykonywania zawodu.

Jest też wiele specjalności, dla których dietetyka jest formą uzupełniającą. Na przykład kosmetolodzy czy instruktorzy fitness chętnie poszerzają zakres swoich umiejętności i wybierają podyplomowe studia z dietetyki.

Kariera

Na samym początku warto poszukać pracy w placówkach zbiorowych, które potrzebują układania jadłospisów pod konkretne grupy ludzi, np. sanatoria, obiekty sportowe czy rekreacyjne. Inną, dobrą ścieżką na początku kariery jest też praca w firmach cateringowych czy restauracjach. Po zdobyciu doświadczenia warto pomyśleć o własnej działalności czy założeniu gabinetu. Popyt na dietetyków jest, ale trzeba pamiętać również o dużej konkurencji. Ważna jest więc tutaj kreatywność i cierpliwość.

Zarobki

Zarobki dietetyka są zróżnicowane, zależą od kilku czynników: lokalizacji, miejsca pracy (prywatna firma czy państwowa placówka), zapotrzebowania klientów w danym miejscu. Przedsiębiorczy dietetyk może podjąć współpracę z kilkoma miejscami, np. klubami fitness, salonami SPA, firmami cateringowymi itd.

0 komentarz
0

Powiązane posty