Dieta śródziemnomorska, uznawana za jeden z najzdrowszych schematów żywieniowych, opiera się na konsumpcji produktów roślinnych, ryb, owoców morza i oliwy z oliwek. Cechuje ją także niskie spożycie czerwonego mięsa, umiarkowane ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych i jaj, a także restrykcje dotyczące alkoholu. Specyfika tego modelu żywieniowego ma niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka, a przede wszystkim na funkcjonowanie mózgu.
Żywienie oparte na diecie śródziemnomorskiej charakteryzuje duża różnorodność oraz minimalny stopień przetworzenia produktów. Nacisk kładziony jest również na spożycie warzyw i owoców w surowym stanie. Oprócz ograniczenia alkoholu i tłuszczu, kluczowe jest unikanie cukru. Grupa francuskich naukowców postanowiła dokładnie zbadać zalety diety śródziemnomorskiej. Przez 12 lat przeprowadzali badania, które objęły grupę 840 osób w wieku powyżej 65 lat.
Zaburzenia funkcji poznawczych są pierwszym symptomem, który może ewoluować w demencję i chorobę Alzheimera. Aby zabezpieczyć się przed takimi konsekwencjami, warto skupić się na swoich zwyczajach żywieniowych. Zgodnie z opinią ekspertów, dieta śródziemnomorska jest najskuteczniejszym rozwiązaniem. Jej podstawy zostały zaczerpnięte z tradycyjnej kuchni południowej Hiszpanii, Krety czy Włoch.
Według badań przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół specjalistów, stosowanie założeń diety śródziemnomorskiej jest ściśle powiązane z mniejszym ryzykiem długotrwałego pogorszenia funkcji poznawczych u osób starszych. Takie wnioski wyciągnięto na podstawie analizy danych zdrowotnych i poznawczych zebranych przez 12 lat. W celu poszerzenia wiedzy na temat potencjalnych biomarkerów chorób, naukowcy dokonali pomiaru poziomu metabolitów – małych cząsteczek będących wynikiem procesów komórkowych, które zmieniają się w odpowiedzi na różne czynniki, takie jak choroba, dieta czy środowisko.